Blogs Ga terug naar het overzicht
Jos Douma op 2 September 2014

Totaal waardeloos

Ik heb Jezus ontdekt! Dat is misschien een beetje raar om te zeggen. Maar zo voelde het toen wel. Mijn leven lang ben ik gelovig geweest. God was er. Ik had de kerk lief. Ik ging zelfs theologie studeren en ben predikant geworden. En ik wist echt wel van Jezus. Maar hij lééfde nog niet echt voor mij.

Ruim tien jaar geleden is dat anders geworden. Ik heb er toen veel om gebeden. ‘God, ik wil Jezus graag beter leren kennen. Zodat hij voor mij net zo belangrijk wordt als voor andere christenen die ik ken.’ En dat is gebeurd. Ik ontdekte Jezus. Ik raakte van hem onder de indruk. Ik wilde niets liever dan hem nog beter leren kennen en hem aanbidden en eren.

Er was een bijbelgedeelte dat toen heel belangrijk voor me was. Uit de brief aan de Filippenzen. En natuurlijk was ik heel benieuwd hoe dat gedeelte nu zou klinken. Lees maar mee (hoofdstuk 3 vers 8):

‘Er is geen enkele reden om op mezelf te vertrouwen. Want het gaat om Christus, mijn Heer. Het enige wat ik wil, is bij Christus horen. Het gaat om Christus. Daarom heb ik al het andere opgegeven. Alles wat ik vroeger belangrijk vond, vind ik nu totaal waardeloos.’

Wat is dat duidelijk. En wat komt dat binnen. Twee keer staat het er. Het gaat om Christus. Het gaat om Christus. Ik was ook wel gehecht aan de woorden uit de vertaling van 1951: Ik houd het voor vuilnis. In een preek heb ik wel eens het beeld gebruikt van zo’n grote grijze afvalcontainer. Weg met alle troep!

Totaal waardeloos! Dat is alles wat je bij Christus weghoudt. Want het gaat om Christus. Om wie hij is. Om wat hij gedaan heeft. Om wat hij nog nog aan het doen is. Al het andere is onbelangrijk. Dat gaat natuurlijk heel ver. Maar de directe en duidelijke woorden van de Bijbel in Gewone Taal helpen me weer om het te zien. En het te geloven. Want echt: het enige wat ik wil is bij Christus horen.

Zo ontmoet ik God weer op een nieuwe manier. Door de nieuwe woorden van de gewone taal heen. Heel direct. Heel duidelijk.

Vind jij wat je vroeger belangrijk vond ook totaal waardeloos? Is dit ook het enige wat jij wil? Bij Christus horen?

Ds. Jos Douma
Predikant in de Gereformeerd Vrijgemaakte Plantagekerk in Zwolle.
Een van de (verschillende) gastbloggers voor bijbelingewonetaal.nl

Reageer

* Verplicht veld