Blogs Ga terug naar het overzicht
Jaap van Dorp op 13 April 2015

Eva geeft het leven door

Eva is een van de meest bekende bijbelse figuren, al vermeldt de Bijbel weinig over haar. Eva is de eerste vrouw en moeder in de Bijbel. Haar naam is best populair: elke dag wordt er in Nederland een meisje geboren dat de naam Eva krijgt. 

Voor de betekenis van de naam Eva moeten we de Bijbel in Gewone Taal opslaan bij Genesis 3:20. Daar komt de naam voor het eerst voor. Het Hebreeuwse woord voor Eva is Chawwa, en de Bijbel geeft daar ook een uitleg van: ‘zij is de moeder van iedereen die na haar leefde.’ Eva is de bijbelse moeder van alle mensen.

Eva, de eerste vrouw, is op een bijzondere wijze ter wereld gekomen. Volgens het verhaal in Genesis 2 is de mens de eerste schepping van God. Hij maakt hem van gewone aarde, en hij blaast hem adem in zijn neus. Omdat God niet wil dat de mens in het paradijs alleen is, schept hij ook dieren, wilde en tamme dieren, en vogels. Maar geen enkel dier blijkt geschikt om met de mens een paar te vormen. Dan zorgt God ervoor dat de mens in een diepe slaap valt. En terwijl hij slaapt, snijdt God hem open en neemt hij één van zijn ribben weg. Van die rib maakt God de eerste vrouw. Vanaf dat moment is de mens niet meer alleen. Man en vrouw zijn samen, en hun verbondenheid bevalt hun goed.

Hoe gaat het verder met Adam en Eva? Uit de kunstgeschiedenis zijn veel afbeeldingen bekend die het vervolg van het verhaal in Genesis 3 als onderwerp hebben. We zien Adam en Eva in een idyllische, paradijselijke omgeving, naakt bij een boom die vol hangt met vruchten. Ze hebben gezelschap van panters, leeuwen, herten, struisvogels, kamelen en zelfs olifanten. Vanaf één van de boomtakken spreekt een slang Eva toe. In haar hand houdt zij een vrucht, die zij naar de mond brengt of aanbiedt aan Adam. Het verhaal vertelt dat beiden een hap van die vrucht nemen. Misschien was het een appel, misschien ook niet; dat is eigenlijk niet zo van belang. Het eten van die vrucht is veel belangrijker. Hadden Adam en Eva dat beter niet kunnen doen? Had God niet gezegd dat ze met de dood zouden worden bestraft als ze van die vrucht zouden eten?

Dan houdt het nu dus op? Nee, zeker niet. Als God erachter komt dat het eten van de vrucht het idee van de slang is geweest, en niet van Eva, gaat het verhaal anders verder dan je zou denken. Het is niet het einde voor Adam en Eva. Het leven gaat door, maar het verandert wel voorgoed, buiten de tuin van Eden waar ze het beiden goed hadden. Adam hoort dat hij voortaan hard op zijn akkers zal moeten zwoegen om een oogst binnen te halen die maar net voldoende is om van te leven. En de onbevangen verhouding tussen Adam en Eva is verstoord. Eva zal verlangen naar haar man, maar hij zal de baas over haar zijn. Haar zwangerschap zal moeizaam zijn, ze zal in pijn kinderen ter wereld brengen.

Op die manier gaat het buiten de tuin van Eden verder. Er is toekomst voor de mensen. Het leven stopt met Eva niet: moeder Eva geeft het leven door zoals het is, in al zijn moeite. Lees Genesis 4 in de Bijbel in Gewone Taal!

Bekijk ook het filmpje van Thirza ontmoet Eva.

Reageer

* Verplicht veld