Blogs Ga terug naar het overzicht
Elbert Smelt (Trinity) op 26 November 2014

Echt geluk

‘Het echte geluk is voor mensen die weten dat ze God nodig hebben. Want voor hen is Gods nieuwe wereld.’ (Matteüs 5:1-16, 6:25-34 en 7:1-12)

Taal is zo divers en wereldwijd als eten. En mijn bijbel is voedsel voor mijn ziel.

Wat ik het eerst doe als ik een bijbel in een andere taal of andere vertaling in handen krijg? Mijn favoriete stukjes opzoeken en proeven hoe de woorden op een nieuwe manier binnenkomen en smaken.

Matteüs 5 is zo’n stukje. Mooi in z’n eenvoud en ingewikkeld in z’n geheimzinnigheid. Een tegendraadse en tegenaardse set van felicitaties die mij worden voorgeschoteld. Ik ben door de jaren heen van dit stukje gaan houden. Hier is troost en richting te vinden.

Het mij bekende ‘zalig zijn’ is in de Bijbel in Gewone Taal ‘het echte geluk is voor’ en dat spreekt mij enorm aan: in een cultuur en tijd waarin ‘gelukkig worden’ het hoogste doel aan het worden is, is dit verrassend actueel! En dan meteen bij de eerste regel is er vertaald: ‘Het echte geluk is voor mensen die weten dat ze God nodig hebben’.

Dus geloven in eigen kunnen, eigen geld, eigen uniciteit, eigen faam, eigen facebookwall, eigen statussymbolen, eigen radiohits, eigen huisje boompje beestje worden hiermee faliekant afgewezen als bronnen van echt geluk.

Ik zie het in mijn eigen leven. Dat Jezus gelijk heeft. Dat ik bij God moet zijn, het geluk bij hem moet zoeken. Van zo’n stuk tekst leef ik op: het is een flink hartig en gezond ontbijt waar je de hele dag op kunt teren.

Elbert Smelt is leadzanger van de wereldpop-band Trinity (www.bandtrinity.com). Hij is getrouwd met Linda en vader van Roan. Naast het muziek maken werkt hij parttime op oproepbasis als arts in de verslavingszorg voor gedetineerden.
Foto: studio Brownie

Eén reactie

  1. Fijn dat zoveel mensen genieten van de BGT. Ik zocht ook gelijk mijnlievelings teksten op en gebruik deze vertaling naast de nbv.
    Lieve groet

Reageer

* Verplicht veld