Blogs Ga terug naar het overzicht
Tom de Bruin op 13 Maart 2015

Profetie vervuld

Tom de Bruin

Voor het eerst in mijn leven dacht ik dit jaar mee te doen aan de veertigdagentijd. Ik kom uit een traditie die geen nadruk legt op het kerkelijk jaar. Een traditie waarin de heilige dagen voor de meesten te rooms ruiken. Gelukkig veranderen de tijden, en ik verander mee.
Zo’n drie weken geleden begon het Nederlands Bijbelgenootschap voor de veertigdagentijd met een actie op Facebook: elke dag wordt een bijbeltekst uit het evangelie volgens Johannes gedeeld en een overdenkingsvraag voor de dag. Ik ben een fervent Facebooker, en ik ging meedoen.

Al gauw merkte ik een vrij ernstig probleem: ik kon me niet houden aan het leesrooster. Niet, zoals ik dat meestal heb, omdat de stukken te lang zijn en ik er met geen mogelijkheid doorheen kom. Maar juist omdat de tekst in de Bijbel in Gewone Taal mij zo aanspreekt dat ik het moeilijk vind om te stoppen met lezen.

Zo loop ik ondertussen acht hoofdstukken voor. En dat terwijl ik echt mijn best doe om mezelf te beperken. Vandaag las ik de woorden van Jezus bij het laatste avondmaal, en zijn beloftes over de komst van de heilige Geest en over hemzelf. Ik moet eerlijk bekennen dat ik, hoewel ik bijbelwetenschapper ben, deze hoofdstukken niet het meest begrijpelijke deel van de Bijbel vind. Maar vandaag vloog ik door de hoofdstukken heen!

Ik las Jezus’ woorden en opeens moest ik heel hard lachen. Dat doe ik soms, want de Bijbel mag ook best grappig zijn. Mijn vrouw vroeg wat er zo grappig was. Toen zei ik dat het Nederlands Bijbelgenootschap profetieën uit het evangelie volgens Johannes vervult, en las voor:

‘Nu spreek ik nog op een manier die jullie niet begrijpen. Maar er komt een tijd dat ik dat niet meer doe. Dan zal ik jullie over de Vader vertellen in duidelijke taal. […] De leerlingen zeiden: ‘Ja, nu spreekt u duidelijke taal. Dit is niet te moeilijk voor ons.’’ (Johannes 16:25, 29).

Want, ja, eindelijk spreekt Jezus duidelijke taal. Leesbaar en begrijpelijk. En misschien zelfs grappig. Dankzij het Nederlands Bijbelgenootschap en mijn nieuwe favoriete bijbel, de Bijbel in Gewone Taal. Dat heb ik deze veertigdagentijd geleerd, en u?

Ds. Tom de Bruin is algemeen secretaris van het Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten, zie www.adventist.nl. 

Reageer

* Verplicht veld