Nederlands Bijbelgenootschap
Blogs Ga terug naar het overzicht
Janneke Nijboer op 22 Februari 2016

Liedjes voor onderweg

Als kind zong ik het heel hard met de hele klas om de moed erin te houden tijdens de avondvierdaagse. Ook dit jaar hoorde ik het ‘we zijn er bijna’ weer, nu liep ik als moeder mee. En misschien hoor je het ook wel op weg naar de wintersport, als de reis eindeloos kan lijken te duren. Sommige liedjes zijn tijdloos.

Liederen die helpen de moed erin te houden, waar je ook bent onderweg in je leven, die vind je ook in het bijbelboek Psalmen (120-134). Het zijn reisliederen, voor mensen die op weg zijn naar Jeruzalem.

Onderweg Jeruzalem is de stad waar de tempel ooit stond. Daar konden mensen God heel dichtbij ervaren. Ze gingen erheen om God te danken met offers en te bidden.
Nog steeds gaan mensen op weg naar heilige plaatsen en meestal reizen ze op een manier die minder snel is dan de auto of het vliegtuig. Het onderweg zijn helpt hen om na te denken over het leven, over God, over het doel van de reis. Er zijn momenten van angst en momenten van diep vertrouwen.

Vertrouwen Psalm 121 zou je kunnen lezen als een ervaring van vertrouwen van iemand die onderweg is. Het lijkt bijna of je het zelf kunt ervaren, als je hard meezingt:

Ik kijk omhoog naar de bergen
Daar komt mijn hulp vandaan
Daar is de Heer, hij helpt mij
Hij heeft de hemel en de aarde gemaakt

Bergen Zelf ben ik nog nooit in Israël geweest, maar gelukkig heb ik weleens bergen gezien. De Wilde Keizer in Oostenrijk was de eerste berg die ik zag en daarvoor had ik groot ontzag. In de Bijbel is voor God een berg vaak als een voetenbankje en een plaats van ontmoeting, met bijvoorbeeld Mozes. Het is dus heel voorstelbaar dat onderweg naar Jeruzalem de bergen iets oproepen van een diep vertrouwen in God de Schepper.

Bescherming Die Schepper is niet alleen groots en afstandelijk, maar ook dichtbij en betrokken, om bescherming te geven aan ieder mens persoonlijk. Ieder mens die is gemaakt door de Schepper kan rekenen op zijn bescherming. Psalm 121 zingt het uit over deze God: waar je ook gaat, je leven lang kun je op zijn bescherming rekenen.
Het is een prachtig lied om de moed erin te houden, voor iedereen die onderweg is in het leven. Juist als je bang bent. Het is een liedje vol van vertrouwen, om als je dat vertrouwen lijkt te zijn verloren mee te neuriën met al die zangers en zangeressen onderweg, van gisteren tot vandaag.

Janneke Nijboer is missionair predikant voor de pioniersplek Windkracht3pt0 in Noordwijk en de internetkerk MijnKerk.nl. Deze blog verscheen eerder op de website van MijnKerk.

Reageer

* Verplicht veld