Blogs Ga terug naar het overzicht
Alinda Bol op 19 Juni 2015

De Bijbel in Gewone Taal in boekwinkel Het Baken

Doe alles wat je doet, zo goed mogelijk. Doe alsof je voor Christus werkt, en niet voor mensen. (Kolossenzen 3:23)

Al een paar jaar wist ik dat er een ‘Bijbel voor gewone mensen’ zou komen. Mijn gevoel zei me dat het een succes zou worden. Klinkt raar eigenlijk: ‘een succes’, hoe kan een bijbel nou ‘een succes’ zijn? Waarom ik dat dacht? Zoals in zoveel plaatsen wordt er in Spakenburg, de plek van mijn boekhandel, nog steeds een dialect gesproken. Mensen die opgegroeid zijn met een dialect houden vaak van eenvoudige taal, dus ook van een gemakkelijk leesbare bijbel. Gelijk vanaf 1 oktober 2014 vlogen de BGT’s over de toonbank. Het is geweldig om te zien hoeveel mensen hem kopen! En niet alleen voor zichzelf, maar ook om weg te geven.

Laatst nog kwam er een leuke jongeman in de winkel. Hij keek een beetje verlegen om zich heen, maar uiteindelijk kwam hij naar me toe. Ik ben op zoek naar de Bijbel in Gewone Taal, zei hij. Wat leuk zei ik, kom loop even mee! Ik pakte een standaardeditie uit de kast en vroeg hem of hij de Bijbel kende. ‘Ja joh’, zei hij, ‘mijn ouders hebben er één en telkens als ik thuiskom begin ik er in te lezen en het rare is: ik kan niet meer stoppen! Terwijl ik helemaal niet van lezen houd! Ik ben zelfs nog nooit in deze winkel geweest…’
Later vertelde zijn moeder dat hij zo enthousiast was geweest over de winkel. ‘Het voelde als thuiskomen, daar in Het Baken.’

Maar ook het Chinese meisje dat bezig was met een Alpha-cursus. ‘Ik ben op zoek naar een bijbel.’ Iemand die helemaal niet is opgegroeid met een bijbel. Iemand die alles wat maar te maken heeft met het geloof moeilijk vindt. Hoe fijn is het dan om zo’n makkelijk leesbare bijbel te kunnen aanraden! Ze kocht hem, maar kwam ’s middags weer terug. Alinda, ik weet niet waar ik moet beginnen… Kun je me helpen? Ik heb haar toen aangeraden om een dagboekje ernaast te gebruiken en een speciale ansichtkaart met ‘alarmnummers’. Op deze kaart worden leestips gegeven (‘als je je verdrietig voelt lees dan het volgende bijbel-gedeelte’ enz.), en daardoor raak je vertrouwd met de Bijbel. Je gaat er kriskras doorheen. Daarnaast heb ik haar aangeraden om te beginnen in het Nieuwe Testament. En probeer dan eens een heel bijbelboek achter elkaar te lezen.

Als ik dan zo aan het werk ben, denk ik vaak aan bovenstaande bijbeltekst: ‘Doe alles wat je doet zo goed mogelijk. Doe alsof je voor Christus werkt, en niet voor mensen.’ Wat hebben we als boekverkopers toch een mooi beroep! We mogen zaadjes verkopen!

Zelf heb ik de Bijbel in Gewone Taal ook al vaak weggegeven. Ik vind het zo’n mooi en waardevol cadeau! Met kerst ging ik met een stapel mooi ingepakte bijbels naar mijn schoonfamilie. Steeds weer twijfelde ik; zal ik ze geven? Zullen ze me niet ‘belerend’ vinden? Ik hou er niet van om rond te strooien met bijbelteksten. Ik ben meer een christen in het ‘zijn’. Toen ik de bijbels aan het eind van de avond uitdeelde, vertelde ik hun dat ik me best een beetje opgelaten voelde. Ik zei dat ik absoluut niet belerend over wilde komen, maar dat ik heel graag het geluk dat ik vind in mijn geloof met hen wilde delen. Toen waren ze alleen maar blij! En ze begonnen gelijk te lezen. Ik wil daar alleen maar mee zeggen: doe wat je hart je ingeeft!

Laat je leiden…

Heel veel liefs,

Alinda Bol

Alinda Bol is eigenaar van Boeken & Cadeaushop Het Baken in Spakenburg en tevens presentator van Family7.

Reageer

* Verplicht veld