‘Toen Jezus langs de boom liep, keek hij omhoog en zei: “Zacheüs, kom snel naar beneden! Want ik kom bij jou logeren.” Zacheüs kwam meteen naar beneden. Hij was blij dat Jezus met hem mee naar huis ging.’ (Lucas 19:5-6)
Onverwacht bezoek
We lezen deze bijbeltekst op een avond in de kroeg. Jezus heeft geen speeddate met Zacheüs, maar komt voor een echt bezoek. In de Bijbel in Gewone Taal valt het direct op: Jezus komt bij Zacheüs logeren. Logeren! Geen kort koffiebezoekje, maar een echte logeerpartij. Jezus neemt de tijd voor de tollenaar Zacheüs. En dat terwijl tollenaars niet de leukste mensen waren. In de woordenlijst achter in de Bijbel in Gewone Taal staat dat een tollenaar belasting ophaalt bij mensen: ‘Vaak eisen tollenaars meer geld dan ze mogen vragen.’
Lijk je op Zacheüs?
Ik spreek over deze bijbeltekst met een groepje ‘Godzoekers’ in de kroeg. Lijk je wel of niet op Zacheüs? We reageren direct dat we op Zacheüs lijken. We zijn dan wel geen tollenaar, maar we zien in dat ieder mens niet altijd leeft zoals God hem of haar bedoeld heeft. Tegelijkertijd zijn we net als Zacheüs nieuwsgierig. Sommigen willen die Jezus ook weleens van dichterbij meemaken. Een ander is geraakt door de uitnodiging van Jezus. Zacheüs wordt echt door Jezus gezien. Als Zacheüs zijn leven betert, zegt Jezus dat hij een kind van Abraham is en is gered. Maar dat alles gebeurt niet zonder dat Jezus Zacheüs heeft gezien en hem roept uit zijn boom. Daar begint Gods genade al. Bij het zien van ons mensen. De eerste stap komt van God.
Ik zeg tegen de Godzoekers: ‘Jezus wil ook bij ons logeren. Hij ziet ons!’
Godzoekers
Een keer in de maand kom ik met een groepje Godzoekers in de kroeg van Wateringen samen om God te zoeken. ‘Godzoekers’ is een cursus voor mensen die op zoek zijn naar het christelijk geloof. We lezen elke keer een bijbeltekst en praten met elkaar over het onderwerp en de tekst. Iedereen mag alles vragen en we proberen met elkaar de tekst te verbinden aan ons dagelijks leven. Het is een kleine, multiculturele groep.
Wat een uitkomst is dan de Bijbel in Gewone Taal! De zinnen zijn helder en eenvoudig. Tegelijkertijd is de vertaling niet kinderachtig en de diepgang is gebleven. Als je de Bijbel in Gewone Taal goed leest, merk je ook dat de vertaling naar het dagelijks leven direct gemaakt wordt door de hedendaagse taal. Gratis exegese dus.
Ik wens mijn Godzoekers en de lezers van deze blog veel logeerpartijtjes toe, met Jezus. Omdat hij ons redt.
Ds. Jantine van Iersel-Veenhof is protestants predikant in De Lichtbron in Wateringen en richt zich op missionaire kerkvernieuwing in de bestaande kerk.
Credit bij de foto: Ruben Timman