In het kader van de maand van de spiritualiteit is een onderzoek verschenen over het geloof in God. Opvallend is dat veel mensen wel een soort geloof hebben, maar er geen duidelijke naam aan kunnen geven. Ze geloven in ‘Iets’, een God zonder een persoonlijk gezicht.

God als vriend

Mozes, die we in het bijbelboek Exodus tegen komen, leert elke dag meer over wie hem geroepen heeft. Langzamerhand groeit bij hem het vertrouwen in de God van Abraham, Isaak en Jakob. In hoofdstuk 33 wordt zelfs gezegd: ‘De Heer sprak persoonlijk met Mozes, net zoals iemand spreekt met zijn vriend.’ God is hem heel dichtbij en ze spreken elkaar regelmatig in de tent buiten het kamp waar het volk Israël in de woestijn verblijft.

Je zou kunnen zeggen dat Mozes op een heel bijzondere manier in God gelooft. Hij weet inmiddels precies met wie hij te maken heeft en niets is onbekend of vreemd aan deze God.

Vertrouwenscrisis

Na een heftige vertrouwenscrisis tussen het volk Israël en de Eeuwige, doordat Israël het  gouden kalf had aanbeden, heeft Mozes meer nodig van God. Hij is met het volk op pad gestuurd, maar hij is onzeker geworden of God wel bij hem zal blijven. Vertel me wat uw plannen zijn, vraagt hij, dan weet ik nog beter met wie ik te maken heb. De Eeuwige stelt hem uiteindelijk gerust. Ik ga echt wel met je mee en zal goed voor je zijn. Vertrouw er maar op, ik heb je toch uitgekozen?

Mozes heeft aan deze woorden niet genoeg. ‘Laat mij toch zien wie u bent!’ Het is een herkenbaar verlangen voor zowel mensen die zich gelovig noemen als mensen die zich niet-gelovig noemen. Als God zich nu eens zou laten zien, dan zou ik me wel toevertrouwen aan deze God.

Op gepaste afstand

Toch blijft God ook voor Mozes op gepaste afstand. Hij komt weliswaar rakelings nabij in een stralend licht, en roept zijn naam uit. Maar zijn gezicht laat hij niet zien. Dat is te bijzonder! Er blijft afstand tot God, zelfs voor mensen met wie God omgaat als met een vriend. Er is altijd iets dat wij niet kunnen kennen van God. Ook al denk je God te kennen van haver tot gort, er blijft iets aan je zicht onttrokken.

Misschien is het dát wel waardoor mensen gaan zeggen dat ze toch in ‘Iets’ geloven. Het zou een mooi begin kunnen zijn voor een nadere kennismaking.

Janneke Nijboer is missionair predikant voor de pioniersplek Windkracht3pt0 in Noordwijk en de internetkerk MijnKerk.nl. Deze blog verscheen eerder op de website van MijnKerk.

handen
Detail van ‘De schepping van Adam’, een fresco op het gewelf van de Sixtijns Kapel in Vaticaanstad. Dit fresco is geschilderd door Michelangelo rond 1511.