Nederlands Bijbelgenootschap
Blogs Ga terug naar het overzicht
Janneke Nijboer op 8 Februari 2016

Laat uw nieuwe wereld komen

‘Laat uw nieuwe wereld komen’. Herken jij deze zin?

De zin komt uit het Onzevader, het gebed dat Jezus in het Lucas-evangelie leert aan zijn leerlingen. Misschien ken jij het ook wel, maar dan in andere woorden.

Droom Deze vertaling komt uit de Bijbel in Gewone Taal. In andere bijbelvertalingen staat hier bijvoorbeeld: ‘Uw (konink)rijk kome!’ Een prachtig gebed om het aanbreken van een wereld waarin alle dromen van God uitkomen. De droom bijvoorbeeld dat er geen armoede meer is en er geen gevangenissen meer nodig zijn. De droom dat ieder mens op een goede manier voor de ander zorgt. De droom dat mensen rustig kunnen wonen en werken, omdat er geen oorlog meer is. De droom dat mensen niet meer hoeven te vluchten, omdat het leven overal goed is.

Vertrouwen Dit gebed om een nieuwe wereld is niet alleen iets voor de toekomst. Soms, hier en daar, ontstaat die nieuwe wereld al. Kijk maar eens hoe mensen zorgen voor elkaar, bijvoorbeeld door een kaarsje te branden of mee te leven. Toch is die wereld er nog niet helemaal en soms lijkt het wel of die wereld er juist helemaal niet is, bijvoorbeeld als wij ons inleven in mensen op de vlucht.

Het gebed om een nieuwe wereld is dus ook een gebed voor ‘ooit eens’. Een gebed om te kunnen vertrouwen dat er een dag komt waarop Gods nieuwe wereld er wel helemaal is.

DelenDie wereld is er niet alleen voor mensen. Ook de aarde zal weer groen zijn en de lucht schoon, zodat ook dieren er goed kunnen leven. Ergens in de Bijbel staat zelfs een droom dat een kind zonder angst bij het nest van een gevaarlijke slang speelt.

Ik ben blij dat wij nog steeds een nieuwe wereld kunnen verwachten én dat wij er af en toe iets van kunnen zien.

Janneke Nijboer is missionair predikant voor de pioniersplek Windkracht3pt0 in Noordwijk en de internetkerk MijnKerk.nl. Deze blog verscheen eerder op de website van MijnKerk.

Reageer

* Verplicht veld